Hoofdweg 214 - 9765 CK - Paterswolde Tel: 050-3091273 - Fax: 050-3092570
 

De meest smakelijke recepten vind u op de volgende pagina's

Culinair pagina
Culinair genieten
Culinair Kookboek
Voorlichting vlees

Webchef

Eigen Recepten

Rollade uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen

Rollade h.o.h van 1kilo,100 gram magere spekjes, 2 tenen knoflook, olijfolie, 2 grote winterwortels, 250 gr. Broccoli in roosjes, 500 gr. krieltjes, een doosje champignons, ongezouten cashewnoten, zout en (versgemalen) peper, ½ glas witte wijn en (evt.2 takjes rozemarijn).

Hulpmiddelen

Braadslede (ovenschaal)

Voorbereiding

Laat het vlees op kamertemperatuur komen.Pers de knoflook en roer dit door 4 eetlepels olijfolie,.Verwarm de oven voor op 200 graden C. Maak de groenten schoon en snij de wortels in stukjes.
Bereidingswijze
Smeer de rollade in met de olijfolie.Leg hem in een braadslede(ovenschaal).Zet de schaal in het midden van de oven en braad de rollade in 70 minuten gaar.Draai de rollade wel regelmatig om, zodat hij mooi gelijk gaar en bruin wordt.Bestrijk bij het draaien van de rollade de rollade weer in met de knoflookolie.Als de rollade 35 minuten in de oven staat, voeg je de spekjes, groenten, champignons, cashewnoten toe. Giet het restant van de olie over de rollade en besprenkel de groenten met de witte wijn.Voeg verder zout en peper toe.En steek de rozemarijn ertussen.Schep af en toe de groenten om.

Serveertips

Lekker met een veldsalade en met de krieltjes erbij natuurlijk.

Eet smakelijk!

Ovenschotel met gehakt en spinazie

voor 4 personen

Ingrediënten

500 gram rundergehakt

2 zakjes aardappelpuree (of 750 gram aardappelschijfjes)

2 gesnipperde uien

1 kuipje Boursin Knoflook & Fijne Kruiden

1 zakje provencaalse kruiden

150 gram geraspte kaas

1 pak (diepvries) bladspinazie

Bereidingswijze

Bak het gehakt rul en voeg de gesnipperde uien toe.
Voeg wat provencaalse kruiden naar smaak toe.
Bereid de aardappelpuree zoals op de verpakking vermeld.
Voeg de Boursin Cuisine toe aan de aardappelpuree.
Leg een laagje gehakt/ui mengsel in een ovenschaal, vervolgens een laagje aardappelpuree, dan een laagje spinazie.
Herhaal deze volgorde tot de ingredienten op zijn.
Eindig met een laag geraspte kaas.
Zet de schaal in de voorverwarmde voor ongeveer 15-20 minuten tot de kaas mooi bruin is.

Eet smakelijk.

Irish stew

Voor 4 personen

Irish stew is een Iers eenpansgerecht en makkelijk te bereiden.
Het gerecht is ontstaan in Ierland tijdens de hongersnood. Het is voedzaam en erg lekker.Het lijkt op een stevige soep van aardappelen, groenten en vlees.

Ingrediënten

750 gram lamsvlees in blokjes (of runder stoofvlees in blokjes)
2 teentjes knoflook
ca. 1 liter runderbouillon
1 blikje tomatenpuree
1 flesje Guiness ( of donker bruin bier)
2 tl suiker
1 el tijm
2 laurierblaadjes
zout en peper
2 uien, gehakt
750 gram aardappels, in blokjes
1 grote winterwortel, in blokjes
50 gram boter
2 el gehakte peterselie

Bereiding

Verhit de boter in een grote braadpan op middelhoog vuur. Doe het vlees in de pan en voeg zout en peper toe en bak het rondom bruin. Voeg de uien, de aardappels en de wortels toe en fruit de knoflook mee. Voeg dan de bouillon, de tomatenpuree, de Guiness, de suiker, laurierblaadjes en de tijm erbij en breng aan het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, sluit de pan en laat alles ca. anderhalf uur sudderen.

Voeg evt. nog zout en peper naar smaak toe, bestrooi het gerecht met de peterselie en serveer.

Serveertips

Dit gerecht is ook lekker met stokbrood erbij.

Eet smakelijk!


STOOFPOTVLEES IN WITTE WIJN

Voor 4 personen

zout en versgemalen zwarte peper
75 gram braadboter
1 kg stoofpotvlees in blokjes
100 gram magere spekjes
200 ml witte wijn
2 eetlepels bloem
2 eetlepels paprikapoeder
1 liter bouillon(2 bouillon blokjes)
2 eetlepels bloem
3 grote uien fijngehakt in plakjes
1 grote winterpeen fijngehakt in plakjes

1. Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees in 5 minuten bruin. Doe het spek, wortels en de uien erbij en bak het ongeveer 3 minuten.
2. Voeg in de pan met vlees geleidelijk de witte wijn, bouillon, en de paprikapoeder toe en blijf roeren tot het mengsel dik wordt.
3. Laat het geheel ongeveer 2 uur sudderen.

Menutip:
Rundvlees in witte wijnsaus smaakt lekker bij gekookte aardappels met zure room of gekookte rijst en sperzieboontjes.

EET SMAKELIJK!